18 Ekim 2010 Pazartesi

2006 İtalya...2.Bölüm:Venedik

İtalya


121 adacık ve bunları birbirine bağlayan 400'den fazla köprüsü, müzeleri, sarayları, bazilikaları ve gondolları ile bir açık hava müzesi.
Erkenden edilen bir kahvaltının ardından midibüsümüzle, bizi Venedik'e götürecek Vaporetto'nun kalktığı iskeleye gittik. Yaklaşık 15 dakikalık bir kanal yolculuğunun ardından Venedik'e vardık.  Hava sıcak mı sıcak, öyle ki akşam aynaya baktığımda pancar gibi olmuştum. 






 
Kulenin önünde uzanan Marciana Kütüphanesi ve sağ kısımda Dükalık Sarayı ile San Marco Meydanı San Marco Bazilika'sını da barındırır.
  Kuşkusuz en önemli köprülerden biri  Canal Grande üzerindeki  dört köprüden en eski olan "Ponte Rialto", Rialto Köprüsüdür. Elimdeki dondurmalardan birisi fotoyu çekenin :)
Venedik'e gidipte gondola binmemek olmaz. Orada bile sıra var. Öyleki; rehberimiz önceden rezervasyon yaptırmasına rağmen 10 dakika bekledikten sonra gondollara binebildik. Yarım saatlik tur kişi başı 20 € idi.  Kimi zaman kanal o kadar daralıyor ki, iki gondol neredeyse birbirine sürtüyor. Bazen gondolcular Napoliten şarkılar söylüyorlar, ama gerçekte Napoliten şarkılar bu bölgeye ait değil ! Napoli yöresinin aşk  yüklü şarkılardan en ünlüsü O sole mio ( Oh, Benim Güneşim)'dir.

İç çekiş köprüsü adıyla anılan köprü; sol taraftaki Dükalık Sarayında mahkemeye çıkarılıp mahküm edilen mahkümların sağdaki hapishaneye götürülürken, son defa dış dünyaya baktıkları yer olması nedeniyle bu adla anılmaktadır.
Gezi notlarından
 "...Barbarlar gelince Venedikliler bugünkü adalara yerleşiyorlar. Geçimlerini deniz ticareti ile sürdürüyorlar. Roma İmparatorluğu nihai olarak 395 yılında bölününce; Venedik Batı Roma'da kalıyor. Batı Roma İmparatorluğu'nun 5. yy'da çökmesiyle Dükler dönemi Venedik'te başlar. Dükler yönetime 1 yıl için seçilirler. Venedik çok dindardır. Savaş filoları da güçlüdür. Venedik; Kutsal Roma-Germen savaşına katılır. Çok zenginleşir. Topraklarını genişletir. İlk ticari darbe Bizans İmparatorluğundan gelir. Bunu üzerine papayı da yanına alarak; Katolikleri 4.Haçlı Seferine kışkırtır. İstanbul yağmalanır. Yunanlılar yönetimden uzaklaştırılır, Latinler yönetime girer. 1204-1279 yılları arasında Venedik İstanbul'da hüküm sürer. Osmanlı'nın zamanla güçlenmesi ile ticaretleri yavaşlar...1861 yılında II.Vittoria Emanuele İtalya Birliğini kurar...
Binaların temellerine çakılan kazıklarda Antep'ten getirilen katran çamları kullanılmıştır.
Maskeler Venedik'e özgüdür. Şubat ayının ikinci pazarında oruç ayına girerler. Bunu kutlamak için sokak tiyatrocuları utançlarından kendilerini gizlemek için maskeleri kullanmışlardır. Zamanla bu maskeler karnavallarda kullanılmaya başlanmıştır.
Venedik'i oluşturan en önemli adalardan Murano'da dünyanın en pahalı ve değerli camları işlenir. Burano dantelleri ile ünlüdür.  Torcello'da ise Batı Hun İmparatoru Atilla'nın thatı bulunmaktadır.." 

Venedik'teki gezimiz yaklaşık 7 saat sürdü. Dönüşte yine vaporetto ile Yeni Venedik'teki otelimize yerleştik. İtalya'nın bu tarihi  ada şehrindeki fotoğrafları aşağıdaki slayt gösterisinde bulabilirisiniz.




Devam Edecek...3. Bölümde Pisa'dayız...

Hiç yorum yok:

BUMERANG üyesi

Bumerang - Yazarkafe