ⒷⒺⓇⓁⒾⓃ
Berlin Gezi Öncesi ve Yararlı Bilgiler:
1000 yıllı aşkın tarihinde; Prusya Krallığı, Weimar Cumhuriyeti ve Nazilerin gerek yönetim, gerekse kültür merkezi. Sadece Avrupa tarihinin değil, dünya tarihinin yazıldığı; İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra soğuk savaş döneminin sıcak cephesi olan, 1989 yılında Berlin Duvarı'nın yıkılışına ve 1990 yılında Batı ile Doğu Berlin 'in birleşmesine şahit olmuş dünya kenti...
890 km²'lik kentsel alanı ve yaklaşık 3,4 milyon nüfusuyla başkent; her yaşam şekli ve her yaş için yaşam alanı sunmaktadır. Berlin'de yaklaşık 2500 kamu parkı ve rekreasyon alanında dinlenme ve spor yapma imkanı sunulmakta.Berlin'in yeşil kalbi olarak da adlandırılan Großer Tiergarten 210 hektarlık yüzölçümü ile Almanya'daki üçüncü büyük şehir parkıdır. İçersinde bir hayvanat bahçesi ve akvaryum da vardır.
Veeee... 2017 yılının Temmuz'unda eşimle 7 gün 6 gecemizi geçirdiğimiz Almanya'nın turist gözü ile yaşanası başkenti. Berlin bir Prag, Viyana, Budapeşte gibi mimarinin yoğun olduğu bir şehir değil. Buradaki mimari insanları etkileyemeyebilir; ama Berlin'nin farklı bir ruhu ve havası var. Başlıca yerleri gezmek için 3 gün yeterli olabilir ama, derine inmek isterseniz bizim gibi 6-7 gününüzü ayırmalısınız.
Gepgeniş parkları ile yemyeşil bir kent Berlin. Şehrin ortasından geçen Spree Nehri'nin etrafında; ağaçların altında yürümek, araç gürültüsünden uzak temiz hava solumak, kanallardaki teknelerin süzülmesini, kuş sesleri eşliğinde izlemek. Denizi yok ama yakın çevresinde bolca gölleri var.
Gepgeniş parkları ile yemyeşil bir kent Berlin. Şehrin ortasından geçen Spree Nehri'nin etrafında; ağaçların altında yürümek, araç gürültüsünden uzak temiz hava solumak, kanallardaki teknelerin süzülmesini, kuş sesleri eşliğinde izlemek. Denizi yok ama yakın çevresinde bolca gölleri var.
Bu bölümde izlenimler ve faydalı bilgileri paylaşacağım. Sonrasında ise fotoğraflarla desteklediğim ayrıntılı günlük programı bulacaksınız. Beni takip etmeyi unutmayın!
Nereleri, nasıl gezdik, ne kadar harcadık v.b. birçok bilgi, izlenim ve fotoğraf ayrıntısıyla altı günlük gezi programlarının içerisinde olacak.
Sayfa sonunda günlük gezi linklerini bulabilirsiniz !
Ama önce faydalı gördüğümüz gezi öncesi ve tecrübelerle edindiğimiz yararlı bilgiler...
Nereleri, nasıl gezdik, ne kadar harcadık v.b. birçok bilgi, izlenim ve fotoğraf ayrıntısıyla altı günlük gezi programlarının içerisinde olacak.
Sayfa sonunda günlük gezi linklerini bulabilirsiniz !
Ama önce faydalı gördüğümüz gezi öncesi ve tecrübelerle edindiğimiz yararlı bilgiler...
E, hadi başlayalım...
Berlin'e mi gitsek. Berlin'e gitmeye karar verdiğimizde hemen Google ve Pinterest'e danışılır. Kardeşten, dosttan broşürler ve haritalar alınır. Otel ve ulaşım tecrübeleri dinlenir. Webden gezi siteleri taranır. En önemlisi de; Berlin ile ilgili her türlü bilgi Berlin resmi gezi sitesi visitBerlin'den edinilir.
Kafamızdaki sorular. İlk başlardaki; nerede kalmalı, nereleri gezmeli, kaç gün kalmalı, günü birlik gidilebilecek yakın çevreler nereleri olabilir, masraf, ulaşım nasıl gibi başlıca sorular; zamanla yerini "günü en etkin nasıl planlarım ki; hem zevkle gezelim, hem de harcadığımız paraya değsine" bıraktı.
Karar. Öncelikle Berlin'i nasıl keşfetmek istediğinize karar vermelisiniz. Biz tüm gezi programımızı ağırlıklı olarak yürüme ve toplu ulaşımı (metro -U-Bahn-, banliyö -S-Bahn-, tramvay -Tram- ve otobüs -Bus-) kullanma üzerine kurduk. Otelimizi seçerken de metro istasyonu ve tarihi mekanlara yakın olmasına dikkat ettik. Taksiyi ise gerekli durumlarda (Tegel Havalimanı otel transferlerinde ve Dresden günü birlik gezisi için Berlin Merkez Tren istasyonu' na sadece giderken) kullandık.
Her gün saat 8'de kalkıp, kahvaltımızı ettik. Günlük programa da saat en geç 9:00-9:30'da başladık. Otele dönüşümüz ise hep 21:00'den sonra oldu.
Uçak.İzmir'den SunExpress Havayolları ile Tegel Havaalanına doğrudan uçtuk. Uçuş yaklaşık 3 saat kadar sürdü. Pasaport kontrolü, bavulu alma, turist danışmadan (visitBerlin) indirimli kartları almak, taksiye binmek de neredeyse 1,5 saati buldu. Bavulları çok uzun bekledik ne yazık ki.
Otel. Gezi programını Berlin'i yürüyerek keşfetme üzerine kurduğumuzdan, en ideal konaklamanın Mitte bölgesinde olacağına karar verdik. Konaklama için tavsiye üzerine Türk Oteller zinciri Titanic'in, Berlin-Mitte'deki Titanic Comfort Mitte otelini seçtik. Konaklamayı Booking üzerinden oda kahvaltı olarak aldık. Odaları temiz ve orta büyüklükte (zaten sabah çıkıp, akşam dönüyorsunuz), hele kahvaltısı tam Türk usulü (semaverde çay, peynir çeşitleri, domates bizim için önemliydi açıkçası), çalışanların neredeyse tümü Türk.
Otel; Spittelmarkt metro istasyonuna ve otobüs durağına 250 metre, Alexandreplatz'a 15-20 dk, Museumsinsel'deki müzelere, Berlin Katedrali'ne 20-25 dk yürüme mesafesinde. Spree nehir kanalına da 5 dk yürüyerek ulaşabilir, kanal boyunca hoşunuza gidecek yürüyüşler yapabilirsiniz.
Aynı bölgede Best Western Hotel am Spittelmarkt ve Hotel One 'de var. Ama Titanic Comfort Mitte tavsiyemizdir.
Taksi. Berlin'de taksiye üç defa bindik. Havaalanı otel arasında ve otel Berlin Merkez İstasyonu (Hauptbahnhof) ulaşımında. Tegel Havaalanı'ndan kaldığımız Titanic Comfort Mitte oteline kadar taksi 22 Euro tuttu. Mesafe yaklaşık 14 km idi. Aynı şekilde otel, Berlin Merkez İstasyonu arası 4 km kadardı, ona da 12 Euro kadar ödedik. Bu arada taksilerin çoğunluğu son model Mercedes. Şöförlerin çoğunluğu da Türk. Türkiye ile ilgili konuşmaya da çok istekliler, vatan hasreti haliyle.
Berlin'de taksileri boş olsa da yoldan çeviremiyorsunuz. Ya taksi durağından binmelisiniz, ya da otel resepsiyonundan istekte bulunmalısınız. İstisnası olabilir, ama biz özellikle Merkez İstasyonu'na gitmek için taksiyi yoldan çevirmeye kalktık, neredeyse trene geç kalıyorduk. Bir taksi Türk olduğumuzu anlayıp durdu, onun da şöförü haliyle Türk çıktı!
Market. Netto Discount marketler Berlin 'de yaygın. Otele bir sokak ötede Netto şubesi de var. Günlük atıştırmalık ve su ihtiyacınızı hesaplı karşılamak bakımından birebir. Sabah 7 'de açılıp, akşam 22 'de kapanıyor, bir köşeye not alın deriz. Akşam dönüşte buradan bir sonraki gün ihtiyacını karşılamak size zaman kazandırır. Ayrıca, Almanya'da alışveriş sonrası poşet isteyip-istemediğinizi soruyorlar. Buna şaşırmayın, çünkü poşetler paralı! Ayrıca, aldığınız PET su şişelerini kullandıktan sonra atmayın markete geri götürüp, büyüklüğüne göre, 15-25 cent karşılığında geri veriyorsunuz. Öyle ki; otel odamızda çöpe attığımız boş şişeleri ilk günler odaya geri geldiğimizde yan yana sıralanmış buluyorduk.
Yürümek. Berlin düz bir alana kurulmuş. Yürümesi kolay bir şehir. Caddelerdeki ve hatta sokaklardaki kaldırımlar oldukça geniş. Neredeyse tüm kaldırımlarda, cadde sokak fark etmiyor, bisiklet yolu var. Bisiklet kullanımı çok yaygın. Siz de meraklısıysanız kaldığınız otelden bile bisiklet kiralayıp, Berlin 'i rahatça dolaşabilirsiniz. Yürürken aman dikkat; eğer olur da bisiklet yolunda yürüyorsanız ve bir bisiklet arkanızdan geliyorsa, ya omzunuza geçerken dokunuyorlar yada yüksek sesle söylenip duruyorlar! Bu yüzden bir gözünüz bisiklet yolunda olmalı. Arabaları dert etmeyin, ana cadde hariç kaldırımdan adım attığınız anda duruyorlar ve sakince karşıya geçmenizi bekliyorlar. Korna sesi duymadık desek yeridir, Kreuzberg hariç.
Ne Alalım. İki kişiyseniz 15 lt'lik bir sırt çantası günlük işinizi görür. Ayrıca, pasaport, cüzdan, telefon gibi değerli eşyalarınızı koyabileceğiniz, çapraz takabileceğiniz impertex bir çanta da çok işinize yarayacak. Müze, saray gibi ören yerlerine girmek için sırt çantanızı bırakmak zorundasınız.
Çantanıza mutlaka ince bir yağmurluk, kuruyemiş (Netto'dan alabilirsiniz) ve 2-3 adet 75 cc'lik PET su mutlaka koyun.
Selfi çubuğu, fotoğraf makinesi, taşınabilir şarj aleti de çok önemli. Ayrıca, ıslak mendilde yanınızda olmalı.
Şapka özellikle geniş alana kurulu sarayları gezerken mutlaka ama mutlaka çantanızda olmalı.
Sabahları serin olduğundan, gömlek veya sweatshirt ile dışarı çıkarsanız öğleden sonra bu size, fazla gelebilir. Hele terleme gibi bir sorununuz varsa, yanınıza kısa kollu giyecek almanızı öneririz.
Sabah kahvaltısını otelde yapıyorsanız, kendinize küçük sandviç de yapıp, yanınıza alabilirsiniz. Atıştırmalık iyi oluyor.
Ne Yeriz. Berlin'de yemek sorunu yaşamayacağınız kesin. Kendi ağız tadınıza uygun mutlaka yiyecek bulursunuz. İtalyan'dan Uzakdoğu mutfağına, fast fooddan Türk lokantalarına kadar birçok seçenek karşınıza çıkacak. Berlin, Türklerin yoğun yaşadığı bir kent. Titanic Oteller zincirinin aynı zamanda Berlin'de işlettiği Hasır Restaurantlar zinciri var. Biz Hasır Mitte'de ilk ve son gün akşam yemeğimizi (Et yemekleri 16,5-20 Euro arasında değişiyor) burada yedik. Porsiyonlar bol ve lezzet bakımından çok iyiydi. Berlin'de diğer akşamlar KaDeWe'de balık, Galeria Kaufhof'daki Dinea Cafe&Restorant'ta (bir açık büfe restoranıydı; sıcağından, salatasına, meyve ve tatlısına kadar ağız tadınıza uygun açık büfeden seçip tabak ağırlığı kadar ücret ödüyorsunuz. Kilosu 21 Euro.) yemek yedik. Bir günde Kreuzberg/Schlesisches Tor'daki Bagdad Bistro'da yedik. Dresden'de Le Buffet Cafe&Restoran'da (Berlin'deki açık büfeden oldukça hesaplıyıdı, kilosu 17,5 Euro) yemek yedik.
Hava. Gittiğimiz mevsim yazdı. Ancak, neredeyse her gün kapalı bir hava ile uyandık desek yeridir. Hatta kimi günler geceden hafif yağmur da atmıştı. Temmuz ayında bile sabahları hava serin oluyor. Hava sıcaklığı sabahları 10-12, öğleden sonra ise 18-19 derecelere kadar çıkıyor. Bu bakımdan şemsiye değil belki ama, yanınıza mutlaka yağmurluk alın. Hava durumunu da telefonunuzdaki widgetten veya weather.com gibi hava durumu sitelerinden takip edebilirsiniz.
Ulaşım. Berlin'de toplu ulaşım ağı çok yaygın ve dakik. Yer altında 10 hat metrosu (U-Bahn), yer üstünde tren hatları (S-Bahn), banliyöler arası çalışan trenleri (RE), Doğu Berlin 'de çalışan tramvayları (tram) ve birçok noktadan geçen otobüsleri ile hiç teklemeden çalışan dakik ve sistematik bir ulaşım ağı. Metro ve banliyö hattı birçok noktada kesişiyor. Altta metro, üstte S-bahn ve yüzeyden de 3 hat tramvayın geçtiği bir yer hayal edin, yok etmeyin orası Berlin!
Ulaşım ile ayrıntılı zaman çizelgesi, harita ve birçok bilgiyi tüm bu ulaşım sistemini işleten BVG resmi internet sitesinden edinebilirsiniz. Ayrıca 2018 yılından itibaren Spree kanal iskelelerinden yakın göllere Feribot hizmeti de başladı.
Berlin WelcomeCard. Şiddetle tavsiye edilir. Berlin 'e indiğiniz havaalanında ,ki biz Tegel 'e indik, A terminalinde turist danışma (VisitBerlin) satış yeri var. Buradan 6 günlük Berlin WelcomeCard (Berlin+Postdam), 1 günlük Hop On-Hop Off City Circle Seightseeing (Yellow Tour) ve 3 gün geçerli Museum Pass Berlin aldık. Kişi başı 95 Euro ödedik. Ayrıca buradan Spree Nehir turu için farklı tur şirketlerinin broşürlerini almayı unutmayın.
WelcomeCard ile birlikte size 170 sayfalık cep boyutunda kitapçık ve ekinde ayrıntılı Berlin ve ulaşım haritası da veriyorlar. Postdam dahil ABC bölgelerini ( Tegel ve Schönefeld havaalanları dahil) tüm tramvay, metro, banliyö hatlarını ve otobüsü seçtiğiniz gün boyunca ücretsiz kullanabiliyorsunuz. Yalnız ilk kullanımda verilen kartı istasyonda bir seferlik makinede okutmanız gerekiyor. Sonraki kullanımlarda okutma yapmıyorsunuz. Ama indirimlerden yaralanmanız için kart mutlaka yanınızda bulunmalı. Bu kartla; birçok müze, saray, nehir turu, restoran vb birçok aksiyonda indirim elde ediyorsunuz. Biz çok faydasını gördük. Ayrıntılı bilgiyi Berlin WelcomeCard resmi internet sitesinden edinebilirsiniz.
Hop On-Hop Off. Berlin 'de birçok Hop On/Off tur şirketi olmasına rağmen; bizim seçimimiz WelcomeCard 'a indirim yapmasından da dolayı City Circle Sightseeing oldu. Eninde sonunda hepsinin geçtiği yerler, gezilmesi-görülmesi gereken ana noktalar aynı. Ayrıca, yol boyunca yerlerin tanıtılmasında sesli Türkçe dil desteği de vardı. Bıraktığı duraktan her 20 dakikada bir otobüs geçiyor. Otobüs rotasını ve durakları içeren bir harita da veriliyor. İnip, gezip tekrar aynı noktadan biniyorsunuz. Ayrıntılı bilgiyi City Circle Sightseeing resmi internet sitesinden edinebilirsiniz.
Eğer bizim gibi uzun süreli kalacaksanız tavsiyemiz bu tip turu gezinin 3.ncü günü almanız. İlk 2-3 gün gezin yerleri içinize sindirerek görün ki, Hop On/Off ile önemli yerleri pekiştirin.
Müzeler.Diğer Avrupa şehirlerinde olduğu gibi Berlin de bir müzeler kenti. Sadece müze gezmeye kalksanız 1 haftanızı kesin alır. Berlin'de en önemli müzeler Museumsinsel olarak adlandırılan ve Spree Nehri üzerinde bulunan adanın yaklaşık 1 kilometre karelik alanındadır. Burada; Pergamon (Bergama Müzesi), Bode, Neues (Yeni Müze),Alte Nationalgalerie (Eski Ulusal Müze), Altes (Eski Müze) ile Berliner Dom (Berlin Katedrali) 'de yer almakta. Buradaki beş müzeyide mutlaka görün deriz. Museumsinsel yakınlarında Alman Tarih Müzesi'nin de olduğunu belirtelim. Ayrıca, DDR Museum, Deutsches Technikmuseu tavsiyemizdir. Berlin Katedrali çatısına ise, eğer eforunuza güveniyorsanız çıkın, bizden söylemesi. Bode Müzesi içersindeki kafede, kahvenizi tarihi atmosferi soluyarak yudumlayabilirsiniz.
Tüm müzelerde audioguide var. Bilet işlemi sonrasında ilgili yerden alıp her eserin üzerindeki numarayı girerek, o eserle ilgili bilgiyi dinleyebilirsiniz. Çoğu audioguide Türkçe dil seçeneği de sunuyor.
Tüm müzelere girişte sırt çantası, poşet türü eşyalarınızı bırakabileceğiniz dolaplar veya emanet odaları oluyor. Bunlarla içeri giremiyorsunuz.
Tüm müzeler Pazartesi günleri kapalı. Çalışma saatleri 10:00-18:00 arasında olmakla birlikte, Perşembe günleri akşam saat 20'ye kadar açık oluyorlar.
Biz 3 günlük birçok müzede geçerli Museum Pass Berlin (24 Euro) aldık. Museum Pass Berlin resmi internet sitesinden daha güncel bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca, Müzeler Adası'ndaki bir müzeden 1 gün geçerli Müzeler Adası biletide alabilirsiniz, onun fiyatı ise 18 Euro.
Müzeler Adası ile ayrıntılı bilgiyi ise resmi internet sitesi Staatliche Museen zu Berlin'den edinebilirsiniz.
Gezilecek Yerler. Berlin'de başlıca gezilip-görülecek yerler soğuk savaş döneminde Doğu Berlin'de yer alan Mitte semtinde yoğunlaşmış durumda. Bu yüzden Mitte'ye odaklandık, belirttiğim gibi gezinin odağı yürüyerek keşfetmek olacak. İlk 2 gün bol bol yürüyerek Mitte ve etrafını keşfettik. Sonrasında Hop On/Off ile güzel bir şehir turu yaparken; Brandenburg kapısı, Chalottenburg Sarayı, Alman meclisi (Reischtag) gibi yürüyerek uzak kalan yerleri keşfettik.
Dresden ve Potsdam da Berlin gezinizde bizce görülmesi gereken yerler. Dresden uzak demeyin; 2 saatlik tren yolculuğu ile rahatça gezi görebileceğiniz eski tarihi yapıları ile Berlin'den oldukça farklı bir kent. 9 trenine bibdiğinizde 11'de Dresden'desiniz. Akşam 19 treni ile, 21 gibi Berlin'de. Ayrıntılar Dresden Günü Birlik Turu adlı yazımızda.
❈İlerleyen bölümlerde ayrıntıları ile aktaracağımız 6 günlük Berlin gezi programı:
1.gün: (14.Ocak'ta yayında!)
❈Müzeler adası
❈Hackescher Markt, Hackescher Höfe
❈Anne Frank Zentrum
❈Alexandreplatz
❈Berliner Fernsehturm
2.gün:
❈Gendarmenmarkt
❈Alman Katedrali (Deutscher Dom)
❈Fransız Katedrali (Französischer Dom)
❈Babelplatz
❈Alman Tarihi Müzesi (Deutsches Historiches Museum)
❈Bode Museum
❈Müzeler Adası (Museuminsel)
❈Berlin Katedrali (Berliner Dom)
❈Berlin duvarı (Berliner Mauer, East Side Gallery)
❈Oberbaum Köprüsü
❈Kreuzberg
3.gün:
❈Hop On-Hop Off Turu (ParkInn Otel, Unter Den Linden, Brandenburg Tor, Reischtag, Victory Column, Schloss Charlottenburg, Kudamm, kaiser Wilhelm Kirsche)
❈Berlin'de Gece (Berlin In Night)
4.gün:
❈Potsdam Günü Birlik Turu
❈Nikolaiviertel
5.gün:
❈Tren ile Dresden Günü Birlik Turu
6.gün:
❈Berlin Müzeler Adası
❈Spree Nehri Boat Turu
❈Mauerpark (Bit Pazarı)
❈DDR Müzesi
❈Charlie Check Point
Karar. Öncelikle Berlin'i nasıl keşfetmek istediğinize karar vermelisiniz. Biz tüm gezi programımızı ağırlıklı olarak yürüme ve toplu ulaşımı (metro -U-Bahn-, banliyö -S-Bahn-, tramvay -Tram- ve otobüs -Bus-) kullanma üzerine kurduk. Otelimizi seçerken de metro istasyonu ve tarihi mekanlara yakın olmasına dikkat ettik. Taksiyi ise gerekli durumlarda (Tegel Havalimanı otel transferlerinde ve Dresden günü birlik gezisi için Berlin Merkez Tren istasyonu' na sadece giderken) kullandık.
Her gün saat 8'de kalkıp, kahvaltımızı ettik. Günlük programa da saat en geç 9:00-9:30'da başladık. Otele dönüşümüz ise hep 21:00'den sonra oldu.
Uçak.İzmir'den SunExpress Havayolları ile Tegel Havaalanına doğrudan uçtuk. Uçuş yaklaşık 3 saat kadar sürdü. Pasaport kontrolü, bavulu alma, turist danışmadan (visitBerlin) indirimli kartları almak, taksiye binmek de neredeyse 1,5 saati buldu. Bavulları çok uzun bekledik ne yazık ki.
Otel. Gezi programını Berlin'i yürüyerek keşfetme üzerine kurduğumuzdan, en ideal konaklamanın Mitte bölgesinde olacağına karar verdik. Konaklama için tavsiye üzerine Türk Oteller zinciri Titanic'in, Berlin-Mitte'deki Titanic Comfort Mitte otelini seçtik. Konaklamayı Booking üzerinden oda kahvaltı olarak aldık. Odaları temiz ve orta büyüklükte (zaten sabah çıkıp, akşam dönüyorsunuz), hele kahvaltısı tam Türk usulü (semaverde çay, peynir çeşitleri, domates bizim için önemliydi açıkçası), çalışanların neredeyse tümü Türk.
Otel; Spittelmarkt metro istasyonuna ve otobüs durağına 250 metre, Alexandreplatz'a 15-20 dk, Museumsinsel'deki müzelere, Berlin Katedrali'ne 20-25 dk yürüme mesafesinde. Spree nehir kanalına da 5 dk yürüyerek ulaşabilir, kanal boyunca hoşunuza gidecek yürüyüşler yapabilirsiniz.
Aynı bölgede Best Western Hotel am Spittelmarkt ve Hotel One 'de var. Ama Titanic Comfort Mitte tavsiyemizdir.
Taksi. Berlin'de taksiye üç defa bindik. Havaalanı otel arasında ve otel Berlin Merkez İstasyonu (Hauptbahnhof) ulaşımında. Tegel Havaalanı'ndan kaldığımız Titanic Comfort Mitte oteline kadar taksi 22 Euro tuttu. Mesafe yaklaşık 14 km idi. Aynı şekilde otel, Berlin Merkez İstasyonu arası 4 km kadardı, ona da 12 Euro kadar ödedik. Bu arada taksilerin çoğunluğu son model Mercedes. Şöförlerin çoğunluğu da Türk. Türkiye ile ilgili konuşmaya da çok istekliler, vatan hasreti haliyle.
Berlin'de taksileri boş olsa da yoldan çeviremiyorsunuz. Ya taksi durağından binmelisiniz, ya da otel resepsiyonundan istekte bulunmalısınız. İstisnası olabilir, ama biz özellikle Merkez İstasyonu'na gitmek için taksiyi yoldan çevirmeye kalktık, neredeyse trene geç kalıyorduk. Bir taksi Türk olduğumuzu anlayıp durdu, onun da şöförü haliyle Türk çıktı!
Market. Netto Discount marketler Berlin 'de yaygın. Otele bir sokak ötede Netto şubesi de var. Günlük atıştırmalık ve su ihtiyacınızı hesaplı karşılamak bakımından birebir. Sabah 7 'de açılıp, akşam 22 'de kapanıyor, bir köşeye not alın deriz. Akşam dönüşte buradan bir sonraki gün ihtiyacını karşılamak size zaman kazandırır. Ayrıca, Almanya'da alışveriş sonrası poşet isteyip-istemediğinizi soruyorlar. Buna şaşırmayın, çünkü poşetler paralı! Ayrıca, aldığınız PET su şişelerini kullandıktan sonra atmayın markete geri götürüp, büyüklüğüne göre, 15-25 cent karşılığında geri veriyorsunuz. Öyle ki; otel odamızda çöpe attığımız boş şişeleri ilk günler odaya geri geldiğimizde yan yana sıralanmış buluyorduk.
Yürümek. Berlin düz bir alana kurulmuş. Yürümesi kolay bir şehir. Caddelerdeki ve hatta sokaklardaki kaldırımlar oldukça geniş. Neredeyse tüm kaldırımlarda, cadde sokak fark etmiyor, bisiklet yolu var. Bisiklet kullanımı çok yaygın. Siz de meraklısıysanız kaldığınız otelden bile bisiklet kiralayıp, Berlin 'i rahatça dolaşabilirsiniz. Yürürken aman dikkat; eğer olur da bisiklet yolunda yürüyorsanız ve bir bisiklet arkanızdan geliyorsa, ya omzunuza geçerken dokunuyorlar yada yüksek sesle söylenip duruyorlar! Bu yüzden bir gözünüz bisiklet yolunda olmalı. Arabaları dert etmeyin, ana cadde hariç kaldırımdan adım attığınız anda duruyorlar ve sakince karşıya geçmenizi bekliyorlar. Korna sesi duymadık desek yeridir, Kreuzberg hariç.
Ne Alalım. İki kişiyseniz 15 lt'lik bir sırt çantası günlük işinizi görür. Ayrıca, pasaport, cüzdan, telefon gibi değerli eşyalarınızı koyabileceğiniz, çapraz takabileceğiniz impertex bir çanta da çok işinize yarayacak. Müze, saray gibi ören yerlerine girmek için sırt çantanızı bırakmak zorundasınız.
Çantanıza mutlaka ince bir yağmurluk, kuruyemiş (Netto'dan alabilirsiniz) ve 2-3 adet 75 cc'lik PET su mutlaka koyun.
Selfi çubuğu, fotoğraf makinesi, taşınabilir şarj aleti de çok önemli. Ayrıca, ıslak mendilde yanınızda olmalı.
Şapka özellikle geniş alana kurulu sarayları gezerken mutlaka ama mutlaka çantanızda olmalı.
Sabahları serin olduğundan, gömlek veya sweatshirt ile dışarı çıkarsanız öğleden sonra bu size, fazla gelebilir. Hele terleme gibi bir sorununuz varsa, yanınıza kısa kollu giyecek almanızı öneririz.
Sabah kahvaltısını otelde yapıyorsanız, kendinize küçük sandviç de yapıp, yanınıza alabilirsiniz. Atıştırmalık iyi oluyor.
Ne Yeriz. Berlin'de yemek sorunu yaşamayacağınız kesin. Kendi ağız tadınıza uygun mutlaka yiyecek bulursunuz. İtalyan'dan Uzakdoğu mutfağına, fast fooddan Türk lokantalarına kadar birçok seçenek karşınıza çıkacak. Berlin, Türklerin yoğun yaşadığı bir kent. Titanic Oteller zincirinin aynı zamanda Berlin'de işlettiği Hasır Restaurantlar zinciri var. Biz Hasır Mitte'de ilk ve son gün akşam yemeğimizi (Et yemekleri 16,5-20 Euro arasında değişiyor) burada yedik. Porsiyonlar bol ve lezzet bakımından çok iyiydi. Berlin'de diğer akşamlar KaDeWe'de balık, Galeria Kaufhof'daki Dinea Cafe&Restorant'ta (bir açık büfe restoranıydı; sıcağından, salatasına, meyve ve tatlısına kadar ağız tadınıza uygun açık büfeden seçip tabak ağırlığı kadar ücret ödüyorsunuz. Kilosu 21 Euro.) yemek yedik. Bir günde Kreuzberg/Schlesisches Tor'daki Bagdad Bistro'da yedik. Dresden'de Le Buffet Cafe&Restoran'da (Berlin'deki açık büfeden oldukça hesaplıyıdı, kilosu 17,5 Euro) yemek yedik.
Hava. Gittiğimiz mevsim yazdı. Ancak, neredeyse her gün kapalı bir hava ile uyandık desek yeridir. Hatta kimi günler geceden hafif yağmur da atmıştı. Temmuz ayında bile sabahları hava serin oluyor. Hava sıcaklığı sabahları 10-12, öğleden sonra ise 18-19 derecelere kadar çıkıyor. Bu bakımdan şemsiye değil belki ama, yanınıza mutlaka yağmurluk alın. Hava durumunu da telefonunuzdaki widgetten veya weather.com gibi hava durumu sitelerinden takip edebilirsiniz.
Ulaşım ile ayrıntılı zaman çizelgesi, harita ve birçok bilgiyi tüm bu ulaşım sistemini işleten BVG resmi internet sitesinden edinebilirsiniz. Ayrıca 2018 yılından itibaren Spree kanal iskelelerinden yakın göllere Feribot hizmeti de başladı.
WelcomeCard ile birlikte size 170 sayfalık cep boyutunda kitapçık ve ekinde ayrıntılı Berlin ve ulaşım haritası da veriyorlar. Postdam dahil ABC bölgelerini ( Tegel ve Schönefeld havaalanları dahil) tüm tramvay, metro, banliyö hatlarını ve otobüsü seçtiğiniz gün boyunca ücretsiz kullanabiliyorsunuz. Yalnız ilk kullanımda verilen kartı istasyonda bir seferlik makinede okutmanız gerekiyor. Sonraki kullanımlarda okutma yapmıyorsunuz. Ama indirimlerden yaralanmanız için kart mutlaka yanınızda bulunmalı. Bu kartla; birçok müze, saray, nehir turu, restoran vb birçok aksiyonda indirim elde ediyorsunuz. Biz çok faydasını gördük. Ayrıntılı bilgiyi Berlin WelcomeCard resmi internet sitesinden edinebilirsiniz.
Hop On-Hop Off. Berlin 'de birçok Hop On/Off tur şirketi olmasına rağmen; bizim seçimimiz WelcomeCard 'a indirim yapmasından da dolayı City Circle Sightseeing oldu. Eninde sonunda hepsinin geçtiği yerler, gezilmesi-görülmesi gereken ana noktalar aynı. Ayrıca, yol boyunca yerlerin tanıtılmasında sesli Türkçe dil desteği de vardı. Bıraktığı duraktan her 20 dakikada bir otobüs geçiyor. Otobüs rotasını ve durakları içeren bir harita da veriliyor. İnip, gezip tekrar aynı noktadan biniyorsunuz. Ayrıntılı bilgiyi City Circle Sightseeing resmi internet sitesinden edinebilirsiniz.
Eğer bizim gibi uzun süreli kalacaksanız tavsiyemiz bu tip turu gezinin 3.ncü günü almanız. İlk 2-3 gün gezin yerleri içinize sindirerek görün ki, Hop On/Off ile önemli yerleri pekiştirin.
Müzeler.Diğer Avrupa şehirlerinde olduğu gibi Berlin de bir müzeler kenti. Sadece müze gezmeye kalksanız 1 haftanızı kesin alır. Berlin'de en önemli müzeler Museumsinsel olarak adlandırılan ve Spree Nehri üzerinde bulunan adanın yaklaşık 1 kilometre karelik alanındadır. Burada; Pergamon (Bergama Müzesi), Bode, Neues (Yeni Müze),Alte Nationalgalerie (Eski Ulusal Müze), Altes (Eski Müze) ile Berliner Dom (Berlin Katedrali) 'de yer almakta. Buradaki beş müzeyide mutlaka görün deriz. Museumsinsel yakınlarında Alman Tarih Müzesi'nin de olduğunu belirtelim. Ayrıca, DDR Museum, Deutsches Technikmuseu tavsiyemizdir. Berlin Katedrali çatısına ise, eğer eforunuza güveniyorsanız çıkın, bizden söylemesi. Bode Müzesi içersindeki kafede, kahvenizi tarihi atmosferi soluyarak yudumlayabilirsiniz.
Tüm müzelerde audioguide var. Bilet işlemi sonrasında ilgili yerden alıp her eserin üzerindeki numarayı girerek, o eserle ilgili bilgiyi dinleyebilirsiniz. Çoğu audioguide Türkçe dil seçeneği de sunuyor.
Tüm müzelere girişte sırt çantası, poşet türü eşyalarınızı bırakabileceğiniz dolaplar veya emanet odaları oluyor. Bunlarla içeri giremiyorsunuz.
Tüm müzeler Pazartesi günleri kapalı. Çalışma saatleri 10:00-18:00 arasında olmakla birlikte, Perşembe günleri akşam saat 20'ye kadar açık oluyorlar.
Biz 3 günlük birçok müzede geçerli Museum Pass Berlin (24 Euro) aldık. Museum Pass Berlin resmi internet sitesinden daha güncel bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca, Müzeler Adası'ndaki bir müzeden 1 gün geçerli Müzeler Adası biletide alabilirsiniz, onun fiyatı ise 18 Euro.
Müzeler Adası ile ayrıntılı bilgiyi ise resmi internet sitesi Staatliche Museen zu Berlin'den edinebilirsiniz.
Aplikasyon. Berlin'de bulunduğunuz yerden, istediğiniz yere gitme konusunda size haritalar bir yere kadar yol gösterebiliyor. Teknolojik dünyada bu iş için olmazsa-olmazınız "Google Maps". Telefonunuzda mutlaka olmalı, yürüyerek gezecekseniz mutlaka her daim kullanma ihtiyacı hissedeceksiniz. Ulaşım sistemi ile tam entegreli olduğundan; hangi metro istasyonundan hangi metro hattına hangi saatte binip, hangi durakta ineceğinize kadar, aktarmaların yapılacağı yer ve mesafelere kadar her şeyi ama her şeyi net ve doğru gösteriyor. Gerek gezi öncesi, gerekse günlük programınızı yaparken 5-10 dk ayırıp gitmek istediğiniz yerlere nasıl giderimi buradan planlayın, rahat edersiniz. Ayrıca, bulunduğunuz yakın çevredeki yiyecek yerlerini de ufak dokunuşla keşfede bilirsiniz.
Dresden ve Potsdam da Berlin gezinizde bizce görülmesi gereken yerler. Dresden uzak demeyin; 2 saatlik tren yolculuğu ile rahatça gezi görebileceğiniz eski tarihi yapıları ile Berlin'den oldukça farklı bir kent. 9 trenine bibdiğinizde 11'de Dresden'desiniz. Akşam 19 treni ile, 21 gibi Berlin'de. Ayrıntılar Dresden Günü Birlik Turu adlı yazımızda.
❈İlerleyen bölümlerde ayrıntıları ile aktaracağımız 6 günlük Berlin gezi programı:
1.gün: (14.Ocak'ta yayında!)
❈Müzeler adası
❈Hackescher Markt, Hackescher Höfe
❈Anne Frank Zentrum
❈Alexandreplatz
❈Berliner Fernsehturm
2.gün:
❈Gendarmenmarkt
❈Alman Katedrali (Deutscher Dom)
❈Fransız Katedrali (Französischer Dom)
❈Babelplatz
❈Alman Tarihi Müzesi (Deutsches Historiches Museum)
❈Bode Museum
❈Müzeler Adası (Museuminsel)
❈Berlin Katedrali (Berliner Dom)
❈Berlin duvarı (Berliner Mauer, East Side Gallery)
❈Oberbaum Köprüsü
❈Kreuzberg
3.gün:
❈Hop On-Hop Off Turu (ParkInn Otel, Unter Den Linden, Brandenburg Tor, Reischtag, Victory Column, Schloss Charlottenburg, Kudamm, kaiser Wilhelm Kirsche)
❈Berlin'de Gece (Berlin In Night)
4.gün:
❈Potsdam Günü Birlik Turu
❈Nikolaiviertel
5.gün:
❈Tren ile Dresden Günü Birlik Turu
6.gün:
❈Berlin Müzeler Adası
❈Spree Nehri Boat Turu
❈Mauerpark (Bit Pazarı)
❈DDR Müzesi
❈Charlie Check Point
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder